توجه بیشتر به وقف در دروس حوزوی/حوزه به سنت‌های پیشین خود بازگردد

به نقل از سایت اخبار اخبار حوزه ، مطالب دینی :    

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله علیرضا اعرافی پیش از ظهر پنج‌شنبه در آیین بزرگداشت آیت الله ملاصادق قمی که در سالن همایش مدرسه علمیه دارالشفاء برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری این‌گونه نشست‌ها در ترویج عمل وقف بسیار مؤثر است.

 وی در خصوص مالکیت انسان بر اموال و املاک، گفت: ممکن است اینگونه تلقی شود وقتی کسی مالی را به دست آورد مالکیت انحصاری و مختص دارد اما این رویکرد در منطق اسلامی و دینی رویکرد تامی نیست.

امام جمعه قم با بیان اینکه مالکیت انسان‌ها نسبت به آنچه در اختیار دارند مالکیت سطحی و یک لایه‌ای نیست بلکه مالکیتی طولی است، افزود: مالکیت خداوند بر همه عالم نیز مالکیت حقیقی و فراتر از تملک‌های انسانی است.

وی تصریح کرد: برخی فقها احتمال دادند که مالکیت خداوند و در شعاع آن مالکیت امام به عنوان انسان کامل یک مالکیت حقیقی و فراتر از همه قراردادها است و یک روح مالکیت میان خداوند و اولیای الهی برقرار است.

آیت  الله اعرافی با تأکید بر اینکه علاوه بر آن یک نوع مالکیت اعتباری هم برای خداوند و امام با همه اموال و املاک برقرار است، ابراز داشت: در هر صورت مالکیت انسان‌ها در طول یک مالکیت‌های بالاتری است و اموال و تملکات ما انحصاری و یک لایه‌ای و سطحی نیست و در طول اراده دیگری و مالکیت‌های دیگر قرار دارد.

انفاق دارای جایگاه بالا در نظام فقهی اسلام است

وی بیان کرد: املاک بشر در عین اینکه برای او است اما باید در یک منظومه‌ای با اجازه صاحبان مالک حقیقی و اعتباری ثانوی باشد که آن خدا، پیامبر(ص)، ائمه(ع)، مرجع و ولی است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور به سفارش اسلام بر انفاق تأکید کرد و توضیح داد: بیش از یک سوم و قریب نصف فقه ما به اموال و املاک مربوط می‌شود و انفاق مقوله اخلاقی مهم و دارای جایگاه بالا در نظام فقهی اسلام است.

وی با بیان آثار و برکات انفاق گفت: در سبد زندگی انسان مسلمان حتی در فقر هم انفاقاتی وجود دارد؛ انفاق را می‌توان به پایان پذیر و ماندگار تقسیم کرد.

آیت الله اعرافی ادامه داد: از یک منظر هر عملی که انسان انجام می‌دهد باقیات الصالحات است و از منظر دیگر آن اعمالی است که حتی بعد از مرگ فرد هم ادامه پیدا می‌کند مانند تربیت شاگرد و فرزند صالح و وقف کردن.

وی تصریح کرد: کسی که وقف می‌کند در واقع مال را به مالکیت الهی بر می‌گرداند و این بازگرداندن ملکیت اعتباری به ملکیت فراگیر، وقف از نوع خاص باقیات الصالحات و ماندگار است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور بیان کرد: حوزه در مباحث علمی وقف وظیفه جدی دارد و در درس‌های خارج حتماً باید گام‌های جدی‌تری در این خصوص برداشته شود، در نظام رشته‌ای حوزه نیز باید به وقف توجه بیشتری شود و در پایان نامه‌ها، متنوع‌تر و عمیق‌تری در وقف کار شود.

وقف می‌تواند پشتوانه‌ای برای همه نیازهای جامعه باشد

ی بیان کرد: تحقیقات بیشتر در حوزه وقف نیاز است و امیدواریم مرکز و پژوهشکده وقف با مجوز حوزه شروع به کار کند چرا که وقف می‌تواند پشتوانه‌ای شود برای همه نیازهای جامعه.

آیت الله اعرافی بیان کرد: حوزه باید به سنت پیشین خود بازگردد و بار حوزه بر دوش مردم، وجوهات و وقف مبتنی باشد.

وی در پایان مرحوم ملاصادق قمی را الگوی یک واقف واقعی دانست و گفت: توجه به وقف در جامعه لازم و ترویج این عمل ضروری است.

228
0 0